Διονύσιος Αιγινήτης

Πρόσωπα της Αίγινας

1818-1884

Ο Διονύσιος Αιγινήτης γεννήθηκε στην Αίγινα το 1818 και το πραγματικό του όνομα ήταν Διονύσιος Χατζής. Όμως το προσωνύμιο του τόπου καταγωγής του είναι που διάλεξε ως επίθετο του και με αυτό έμεινε στην ιστορία. Είχε την τύχη να έχει δασκάλους του στην Αίγινα και στην Αθήνα τον Νεόφυτο Δούκα και τον Γεώργιο Γεννάδιο.

Διονύσιος Αιγινήτης - Πρόσωπα της Αίγινας

Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ιατρικής στην ιατροχειρουργική σχολή στην Αθήνα που είχε ιδρυθεί πριν δημιουργηθεί ιατρική πανεπιστημιακή σχολή για να καταρτίζει τους αξιωματικούς του υγιεινομικού σώματος.

Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία όπου ανακυρήχθηκε διδάκτωρ της ιατρικής το 1848 στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έγινε διαδοχικά υφηγητής της παθολογικής ανατομικής, καθηγητής της ειδικής νοσολογίας και θεραπευτικής και τέλος επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ο Διονύσιος Αιγινήτης ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε στην Ελλάδα την διαγνωστική μέθοδο της επίκρουσης και της ακρόασης. Ανήκει επίσης στους εθνικούς μας ευεργέτες. Μετά τον θάνατο του το 1884, με ένα κληρόδοτημα αξίας 200.000 δραχμών που άφησε, ιδρύθηκε το 1901 το Αιγινήτειο νοσοκομείο που πήρε και το όνομα του.

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ