Αίγινα - Παλιαχώρα

Η Παλιαχώρα της Αίγινας είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται σε ένα ψηλό βραχώδη λόφο που προσφέρει φυσική προστασία και δεν ήταν δύσκολο να οχυρωθεί. Η πρωτεύουσα της Αίγινας πρέπει να μεταφέρθηκε στην Παλιαχώρα γύρω στον 10ο αιώνα εξαιτίας του φόβου των πειρατών. Στην ίδια οχυρή θέση υπήρχε στην αρχαιότητα η πόλη Οία ή Οίη που πολλά από τα αρχιτεκτονικά της μέλη χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο της νέας πόλης.

Αίγινα - Παλιαχώρα

Στην παλιαχώρα σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση μόνο 38 εκκλησίες που μας δίνουν το μέτρο ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας. Δυστυχώς δεν σώζονται στοιχεία της οχυρωματικής ή της αστικής αρχιτεκτονικής της πόλης καθώς στους αιώνες που ακολούθησαν η ζωή ξαναμεταφέρθηκε στην παραλιακή ζώνη της Αίγινας.
Η Παλιαχώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο μοναστήρι του Άγιου Νεκτάριου εντυπωσιακό τοπίο που ακόμη και σήμερα γεμίζει με δέος τον επισκέπτη. Μερικές από τις εκκλησίες που σώζονται σήμερα στην Παλιαχώρα είναι:

Αγία Κυριακή
Άγιος Χαράλαμπος
Άγιος Γεώργιος του Κάστρου
Άγιος Νικόλαος Μαύρικας
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
Ταξιάρχης.
Σταυρός
Άγιος Γεώργιος Καθολικός,
Αγία Βαρβάρα,
Άγιος Νικόλαος
Επισκοπή
Αγία Άννα
Άγιοι Θεόδωροι
Άγιος Μηνάς
Άγιος Ελευθέριος
Αγία Μακρίνα
Ταξιάρχης Μιχαήλ
Άγιοι Ανάργυροι
Αγία Αικατερίνη
Κοίμηση Θεοτόκου
Παναγία του Γιαννούλη
Μεταμορφώσεως
Άγιος Ευθύμιος
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
Άγιος Γεώργιος
Άγιος Στέφανος
Άγιος Αθανάσιος
Άγιος Κήρυκος
Άγιος Στυλιανός
Άγιος Ζαχαρίας
Αγία Κυφτή
Άγιος Σπυρίδων

Οι περισσότερες εκκλησίες στην Παλιαχώρα έχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες. Ένα διάκοσμο που καλύπτει μια περιόδο γύρω στα 600 χρόνια. Στην κορυφή του λόφου της Παλιαχώρα ήταν χτισμένο ενετικό κάστρο από το οποίο σώζονται ελάχιστα ίχνη. Όμως η θέα προς την ενδοχώρα της Αίγινας αλλά και προς το παραλιακό τμήμα της Σουβάλας είναι μοναδική.

Παλιαχώρα στην Αίγινα - Φωτογραφίες

Περισσότερες φωτογραφίες από την Παλιαχώρα της Αίγινας μπορείτε να δείτε στην photogallery του aiginainfo.gr...περισσότερα

ΑΙΓΙΝΑ ΠΑΛΙΑΧΩΡΑ