Αιγινήτης

Γνωστό επώνυμο Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Το επώνυμο Αιγινήτης, δηλωτικό της καταγωγής τους, είχαν αρκετοί αγωνιστές της επανάστασης του 1821, καθώς η Αίγινα ήταν πάντα κοντά στις επαναστατικές διαδικασίες και στις γενικότερες εξελίξεις. Έτσι δεν είναι τυχαίο που τιμήθηκε ως η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας και υποδέχτηκε στα άγια χώματα της τον πρώτο Κυβερνήτη του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Αιγινήτης - Γνωστό επώνυμο Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Τρεις από τους γνωστότερους αγωνιστές με το επίθετο Αιγινήτης ήταν:

Βελισάριος Αιγινήτης

Αγωνίστηκε σε διάφορες μάχες στην Εύβοια και στην πολιορκία της Άμφισσας . Πήρε μέρος στην εκστρατεία της Βυρυττού και της Καρύστου το 1824. Το 1826 μπήκε με τον Ν. Κριεζώτη και το σώμα εθελοντών του στην Ακρόπολη, έπειτα από παρενέσεις του Γεώργιου Καραισκάκη, για να ενισχύσουν την δοκιμαζόμενη από την πολιορκία ηρωική φρουρά του Ιερού Βράχου.

Παναγιώτης Αιγινήτης

Έμπειρος ναυτικός. Στην διάρκεια της επανάστασης βρέθηκε ιδιοκτήτης του πλοίου "Ασώματος" που το διέθεσε στην εθνική μας υπόθεση. Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες.

Χρήστος Αιγινήτης

Επίσης γνωστός ναυτικός, πλοίαρχος και ιδιοκτήτης πλοίου. Έσωσε πολλές φορές τα γυναικόπαιδα της Αθήνας μεταφέροντας τα στην Σαλαμίνα και στην Αίγινα κατά τις ανεπάλληλες πολιορκίες της Αττικής. Όταν ναυάγησε το πλοίο του, οργάνωσε ένα μικρό σώμα από Αιγινήτες και πήρε μέρος στις μάχες κατά του Κιουταχή το 1826, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο στρατόπεδο που είχαν δημιουργήσει οι ελληνικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επανάστασης, με αρχηγό τον Γεώργιο Καραισκάκη.

 

ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821