Αγκίστρι Ιστορικά Στοιχεία

Το αγκίστρι δεν έχει μεγάλη ιστορία. Στην αρχαιότητα το όνομα του νησιού ήταν Κεκρυφάλεια. Πολλές μαρτυρίες για το νησί δεν υπάρχουν αν και το αναφέρουν εδώ και εκεί διάφοροι ιστορικοί. Το Αγκίστρι μικρό καθώς ήταν δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτόνομη οικονομία και η φυσική του διαμόρφωση δεν μπορούσε να υποστηρίξει ισχυρή άμυνα στις όποιες επιδρομές.

Αγκίστρι Ιστορικά Στοιχεία

Ξέρουμε ότι το Αγκίστρι αποτέλεσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατά τον 14ο αιώνα το κατοίκησαν Αρβανίτες. Όμως στους αιώνες που ακολούθησαν οι συχνές πειρατικές επιδρομές έκαναν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν.

Για το Αγκίστρι ξεκινάει καινούργια περίοδος μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και το 1835 είναι επίσημα αναγνωρισμένη κοινότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του νησιού είναι η απευθείας ακτοπλοική σύνδεση με τον Πειραιά το 1960 και η ηλεκτροδότηση του το 1973.

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 αρχίζουν τα πρώτα δειλά βήματα της τουριστικής ανάπτυξης στο Αγκίστρι. Αυτή την εποχή το αγκίστρι είναι ένας απομονωμένος προορισμός, σχετικά κοντά στην Αθήνα, χωρίς πολλές υποδομές, το βασίλειο του ελεύθερου κάμπινγκ. Η τουριστική ανάπτυξη που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια κράτησε τους κατοίκους στο νησί. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάνω από 1000 και ο τουρισμός τους έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουν την υποδομή ώστε το Αγκίστρι να μπεί στην νέα χιλιετία με τους καλύτερους οιωνούς.

 

ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ